Informații despre programul „Noua Casă”, noul program „Prima Casă”
0Guvernul României consideră că populația nu mai are acces atât de ușor la credite pentru cumpărarea unei locuințe, că nevoile oamenilor au crescut, așa că mărește plafonul „Prima Casă” până la 140.000 Euro pentru blocurile noi (nu mai vechi de 5 ani) și până la 70.000 Euro pentru cele mai vechi. Condițiile pentru acordare rămân aceleași ca la „Prima Casă”, numele programului se schimbă însă în „Noua Casă” și nu în „O casă, o familie”.
Necesitatea schimbărilor o justifică în chiar introducerea Ordonanței de Urgență prin care face modificările în Program :
„Având în vedere:
– că accesul la credit în vederea achiziției unei locuințe a devenit dificil pentru familii, ca efect al CRIZEI ECONOMICE…
– că neadoptarea unor măsuri imediate, prin ordonanță de urgență, ar conduce la REALE DIFICULTĂȚI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE MENȚINEREA PIEȚEI IMOBILIARE LA UN PREȚ SATISFĂCĂTOR…
– că măsurile a căror reglementare nu poate fi amânată sunt destinate contracarării principalelor efecte ale CRIZEI FINANCIARE…
– că neadoptarea unor măsuri imediate, pe calea unei ordonanțe de urgență, care să contracareze efectele pandemiei de COVID-19 și ale CRIZEI ECONOMICE…
– că în contextul pandemiei de COVID-19 s-a generat o TENDINȚĂ DE BLOCARE A TRANZACȚIILOR IMOBILIARE PE PIAȚA IMOBILIARĂ…” (extrase din Ordonanța de Urgență semnată de Prim-Ministrul Ludovic Orban și Ministrul de Finanțe Vasile-Florin Cîțu; sublinierile ne aparțin), atunci e necesară adoptarea programului „Noua Casă”.
Practic, guvernul ne transmite că ne aflăm într-o criză imobiliară pe care încearcă să o contracareze cu schimbările noi din Program. Criza ipotecarelor, dar nu a imobiliarelor, se vede la Cartea Funciară care înregistrează pentru București și lfov în perioada ianuarie-august 2020 mai puține ipoteci cu aproape 20% față de aceeași perioadă din 2019 (76.699 ipoteci înregistrate în 2019, față de 64.491 în 2020; cu toate astea, numărul de tranzacții imobiliare realizate în 2020 e doar cu 2000 mai mic – 335.000 de unități vândute la nivel național în 2019 față de 333.000 în 2020).
Cea mai importantă modificare adusă în noul program este mărirea plafonului pentru locuințele vechi de la 60.000 Euro la 70.000 Euro, echivalent în lei. Pentru astfel de credite avansul din surse proprii ale cumpărătorului va rămâne la minim 5% din prețul apartamentului, finanțarea maximă fiind de 66.500 Euro. Pentru blocurile noi, în valoare mai mare de 70.000 de Euro, cumpărătorul va trebui să plătească din fonduri proprii minim 15% din preț, iar valoarea finanțării nu va depăși 119.000 Euro (140.000 Euro prețul locuinței).
Interdicția de înstrăinare înainte de trecerea primilor 5 ani de la cumpărare se păstrează, dar ea se radiază conform legii în cazul rambursării anticipate și nu se percepe vreun comision la rambursare. Condiția obligatorie ca beneficiarul să nu dețină o locuință exclusivă sau împreună cu soțul ori soția mai mare de 50 mp rămâne, beneficiarul dând o declarație pe propria răspundere în sensul ăsta.
Dublându-se plafonul maxim pâna la 140.000 de Euro, băncile au devenit mai interesate să vândă tipul ăsta de credit așa că de luna asta 15 dintre ele au semnat contractul cu Fondul de Garantare și își așteaptă clienții pentru a le vinde creditele garantate de stat. Poate în felul ăsta nu va veni criza de care vorbește întreaga piață, inclusiv guvernul.