Așteptări pentru piața imobiliară în 2020
0În luna ianuarie Cartea Funciară a afișat statisticile pentru anul 2019.
Numărul total de tranzacții imobiliare pe național e de 540.000. Acesta este cel mai mic număr de tranzacții anuale, înregistrat de la criza din 2008 încoace. În 2009, când criza se afla în profunzimea ei și se realizau cele mai puține tranzacții, numărul lor era de 562.000. Dacă nu e suficientă comparația cu cel mai aspru an al crizei, în 2015, vârful ultimilor ani, au fost încheiate 890.168 de tranzacții în toată țara, aproape dublu față de anul trecut. (Alți ani cu număr de tranzacții record – 2013 și 2014, câte 824.000; 2016, 747.000).
Poate că asta n-ar însemna mare lucru, presupunem că mulți oameni s-au mutat din provincie în marile orașe și, permițându-le veniturile, au cumpărat proprietăți noi fără să le fi vândut pe cele pe care le dețineau în localitățile din care au venit. (E destul de probabil ca numărul de tranzacții să fi crescut în București, Cluj, Timișoara, Iași și alte orașe mari.) Însă, acești oameni au cumpărat majoritatea cu credit ipotecar. În 2019, a fost înregistrat cel mai mare număr de ipoteci dintotdeauna – 333.500. Față de 2009 (119.000 ipoteci), numărul lor a fost aproape triplu.
În 2019, cele mai puține tranzacții și cele mai multe ipoteci din ultimii 10 ani.
Un fapt inedit a fost înregistrat în București unde tot anul au fost realizate 95.000 de tranzacții imobiliare, iar Cartea Funciară a intabulat 90.000 de ipoteci (foto mai jos). Mai mult, în luna iulie au fost înregistrate 18.000 de ipoteci și 9000 de tranzacții în capitală, un lucru unic în statisticile ANCPI, așa ceva nu s-a mai întâmplat.
Explicația ar fi că s-au ipotecat proprietăți, dobânzile fiind încă mici, ca să se ia bani pentru alte nevoi. Inclusiv pentru avansul necesar la accesarea unui credit ipotecar. În ultima perioadă primim din ce în ce mai multe cereri de cumpărare venite de la persoane care dețin deja o proprietate ipotecată: „cumpăr ca să închiriez, se plătește singur și rămân cu el apoi”. Cei mai mulți din cei ce accesează un credit, de oricare tip ar fi el, spun că-l vor plăti în câțiva ani, așa că băncile s-au adaptat pieței, și, din 2020, ofertele lor cuprind Ipotecar cu dobândă fixă în primii ani – șapte la unele, cinci la altele. „Rată fixă, chirie mai mare decât rata, oricum îl plătesc în câțiva ani, de ce să nu cumpăr?”. În primul rând pentru că asta face toată lumea, iar mai apoi uită-te și pe statisticile de mai sus. Inclusiv la televizor se vorbește din ce în ce mai rezervat despre creșterea prețurilor. La ProTV a fost o știre zilele trecute cum că prețurile vor stagna în 2020, la Digi 24 că „Imobiliarele sunt pe val” (și ce e val, ca valul trece).
În altă ordine de idei, a trecut pe la noi Anca de la Imobiliare.ro și, discutând despre ce așteptări avem pentru anul ăsta, a spus că și la ei se urmăresc și se discută statisticile în ședințe, ceea ce e firesc. Nefiresc e că, odată cu vizita, ne-a asigurat că anul ăsta prețurile pentru serviciile portalului vor fi înghețate, iar asta nu s-a mai întâmplat niciodată de când colaborăm, din 2011.