Se schimbă ”Prima Casă”
0Programul ”Prima Casă” devine ”O casă, o familie”, cel mai probabil începând cu anul următor.
Conform proiectului de ordonanță care se află în dezbatere, vor fi aduse câteva modificări, poate cea mai importantă fiind că se vor plafona veniturile pe care le are solicitantul până la maxim 4500 de lei, inclusiv cumulate, dacă beneficiarul este căsătorit. Pentru familii cu unul sau mai mulți copii, veniturile maxime pe care le are beneficiarul nu trebuie sa depășească 7000 de lei.
De asemenea o modificare importantă va mai fi ca beneficiarul nu va mai avea dreptul să dobândeasca individual sau în devălmășie mai mult de jumătate, inclusiv, dintr-o alta proprietate situată într-o zonă urbană, exceptând cazul în care o moștenește. În situația asta, beneficiarul va avea la dispoziție 12 luni ca să ia o decizie: ori înstrăinează proprietatea dobândită după ce a beneficiat de Program, ori nu va mai avea beneficiile programului ”O casă, o familie”. Înțeleg de aici că beneficiarul va putea face speculații, dacă de la momentul dobândirii celei de-a doua proprietăți până la momentul înstrăinării acesteia, n-au trecut mai mult de 12 luni, au lăsat astfel o portiță în lege.
Beneficiile sunt importante mai ales pentru familiile cu copii: un copil, 0,5 pp mai puțin la dobândă; doi sau mai mulți, 1 pp. Subvențiile sunt verificate anual și sunt condiționate de încadrarea în veniturile nete lunare de mai sus, respectiv 7000 de lei venituri maxime. De asemenea beneficiarul Programului nu trebuie să aibă întârzieri la plata ratelor până în ultima zi a anului în care benefciază de dobânda redusă. Cu alte cuvinte, poți să-ți achiți restanțele până în preziua în care faci cererea către Fondul de Garantare, pentru a beneficia astfel de reducerea la dobândă. Încă o condiție va fi ”înrolarea beneficiarului Programului în spațiul privat virtual (SPV)”, practic să aibă cont virtual ANAF. Celelalte avantaje, cum ar fi reducerea de 30% la onorariul notarului, costuri zero pentru intabularea ipotecii în ANCPI, precum și lipsa autentificării Contractului de Ipotecă (un cost care la creditele ipotecare normale e de măcar 1000-1200 de lei), rămîn neschimbate și nu sunt condiționate în vreun fel.
Prețul maxim de achiziție va crește la 70.000 Euro, inclusiv pentru blocurile vechi, avansul rămâne de 5%, iar beneficiarul va accesa prin Program maxim 95% din prețul de evaluare, nu mai mult de 95% din prețul la care se va achiziționa imobilul. Interdicția de înstrăinare rămâne aceeași, 5 ani de la dobândire.
Nu cred că va afecta prea mult piața, nu cred că cererea va scădea, mai ales ca în ultimele 12 luni, deși s-au vândut prin intermediul agenției noastre aproximativ 40 de apartamente în bloc, niciunul dintre ele n-a fost achiziționat cu ”Prima Casă”. Chiar acum sunt în discuție cu cineva pentru un apartament mai ieftin, de 37.500 Euro, pe care vrea să-l achiziționeze cu credit Prima Casă, dar nu va fi afectat de noile modificări. Ar fi primul pe care-l vindem astfel de mai bine de un an.